Zich herstellen met
het « Soins Verts – Groene Zorg » Programma

Ik kon niet meer uit mijn bed komen, ik heb er meerdere maanden in gelegen. Ik hoorde over sociale landbouw op de radio. Het is welzijn, je denkt aan niets meer, je praat met iemand anders, iemand die je niet kent, je wisselt uit. Je hebt het gevoel dat je je zorgen in de aarde begraaft.

Bent u in een situatie van burn-out of werkgerelateerde depressie? Om u te ondersteunen bij het herwinnen van uw energie en zelfvertrouwen, biedt het “Soins Verts – Groene zorg” Programma de mogelijkheid om regelmatig deel te nemen aan activiteiten op boerderijen in België.

Steunpunt Groene Zorg vzw omvat 1000 ‘zorgboerderijen’ in Vlaanderen (zie www.groenezorg.be), er zijn ook 370 boerderijen die partner zijn van sociale landbouwprojecten in Wallonië, en enkele stedelijke zorgboerderijen in Brussel. Sociale landbouw betekent het begeleiden van herstelprocessen, sociale inclusie bij kwetsbare groepen die een breuk beleven in hun dagelijkse leven. Personen krijgen de mogelijkheid tot regelmatige en directe interactie met de natuur in de context van familiale of sociaal gerichte landbouwbedrijven, naast boeren en boerinnen. De activiteiten worden meestal individueel aangeboden, maar kunnen ook in groepsverband plaatsvinden. Er is geen productieve druk : het ontmoeten en het welzijn van de persoon staat centraal in dit aanbod.

Deze aanbieding maakt deel uit van een lopende studie tot december 2025, geïnitieerd door de Stichting « Terre de Vie », om de effecten van groene zorg op het herstel van patiënten met burn-out te evalueren.

Het is niet verplicht deel te nemen aan deze studie om op een zorgboerderij te komen.

Ontdek de voordelen van activiteiten op de boerderij.

Herverbinden met de natuur

Geniet van de frisse lucht, de omgeving van de boerderijen en het ritme van de natuur.

Gevarieerde activiteiten

Neem deel aan diverse landbouwtaken, met de voldoening van het resultaat : groenteteelt, zorg voor dieren, deelname aan de melkproductie, het kalven, de verwerking (bijvoorbeeld kaas, boter, ijs, kruideninfusies)…

Gemeenschapssteun

Neem deel aan activiteiten naast andere mensen en ontvang ondersteuning van professionals in de landbouw en zorgboerderijen.

Kosten ?

De kostprijs voor deelname aan een zorgboerderij is wisselend in Vlandeeren. De ene zorgboerderij doet dit kosteloos, de andere vraagt een dagvergoeding. In Brussel is de deelname gratis. Informeer je daarom eerst bij Steunpunt Groene Zorg, Atelier Groot Eiland of Nos Oignons. Deze steunpunten kunnen jou helpen om een passende zorgboerderij te vinden.

Denk eraan om, eens de zorgboerderij waar je naartoe gaat gekend is, toestemming te vragen aan de medisch adviseur van jouw ziekenfonds.

Duur ?

De studie loopt tem december 2025. Zolang je deelneemt aan de zorgboerderijactiviteiten wordt je om de twee maanden uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Indien dat wenselijk is loopt jouw contract met de zorgboeredrij ook na 2025 gewoon door. Er is geen minimale duur vereist.

Vidéopresentatie

Protocol van de burn-out studie

Hoe deel te nemen ?

  1. Contact opnemen : Neem contact op met een begeleidende organisatie na overleg met uw arts of psycholoog. In het kader van de studie is het belangrijk dat hij of zij de indicatie voor behandeling valideert op basis van uw situatie.
  2. Bijeenkomst : Bespreek met de contactpersoon uw verwachtingen en de concrete mogelijkheden die het project biedt. Zij helpen u de geschikte partnerboerderij te vinden en begeleiden uw ervaring. Als u akkoord gaat, ontvangt u een online vragenlijst om deel te nemen aan de studie.
  3. Begin van de activiteiten : Begin met de activiteiten op de partnerboerderij.

Voor meer informatie of om deel te nemen aan het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma

Samuel Hubaux — Coördinatie van de studie “burn-out” van het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma

Of neem direct contact met ons op via ons formulier.

Contacten per regio

In Vlaanderen buiten Brussel (consulenten Steunpunt Groene Zorg vzw Limburg, Vlaams Brabant en Oost-Vlanderen) :