De stichting “Terre de Vie” ondersteunt al vele jaren projecten inzake sociale landbouw en zorgboerderijen.
In het jaar 2022 heeft de “Terre de Vie”, met de steun van Telos Impact, zich afgevraagd of de sector in staat is om te voldoen aan de groeiende behoefte aan verbinding met de natuur voor mensen die lijden aan psychologische problemen.
Bij deze gelegenheid heeft de “Terre de Vie” vastgesteld dat de activiteiten begeleid door de zorgboerderijen in België vaak een belangrijke stap blijken te zijn naar een beter welzijn voor de mensen die eraan deelnemen. Bovendien is de stichting ook opgeschrikt door de alarmerende cijfers die door de INAMI-RIZIV zijn gepubliceerd over de toename van de bevolking die niet kan werken, zelfs in arbeidsongeschiktheid (meer dan een jaar arbeidsongeschiktheid) als gevolg van depressies en situaties van overbelasting op het werk (“burn-out”) in heel België – een federale problematiek.
Aangezien deze twee vaststellingen (relevantie van de activiteiten die worden uitgevoerd in het kader van zorgboerderijen en significante toename van werknemers in een langdurige arbeidsongeschiktheid door burn-out in België als geheel), heeft de Stichting een project gestructureerd dat zij het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma heeft genoemd om te meten in hoeverre patiënten met burn-out of depressie kunnen worden ondersteund in hun herstel door middel van een “voorschrift voor groene landbouwzorg”. Zij hoopt de relevantie aan te tonen van het structureel organiseren en financieren van groene zorgpraktijken in België voor mensen die in een situatie van arbeidsongeschiktheid door burn-out verkeren.
Vervolgens heeft zij dit Programma gedeeld met andere stichtingen en het belang ervan besproken met verschillende particuliere stakeholders (verenigingen, bedrijven en betrokken individuen) evenals publieke stakeholders (op federaal, regionaal en lokaal niveau).
Het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma is een collectief initiatief, gedragen door de stichting “Terre de Vie ».
Het brengt inmiddels verschillende actoren samen die op elk niveau van de uitvoering samenwerken : van financiering tot operationele uitvoering ter plaatse.
Verschillende stichtingen hebben zich bij de Stichting Terre de Vie aangesloten om de uitvoering van het Programma te financieren.
De Koning Boudewijnstichting is de bekendste onder hen.
Deze verschillende stichtingen hebben de begroting van de eerste drie jaar van het project goedgekeurd en worden regelmatig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van de uitgaven en de behoeften van het Programma.
De financiers van het project komen 3 tot 4 keer per jaar bijeen op initiatief van de Stichting “Terre de Vie” in het kader van een begeleidingscomité geleid door Telos Impact, ter informatie van de voorafgaande prestaties en ter goedkeuring door het begeleidingscomité van de voorgestelde activiteiten. De operationele coördinator van het project presenteert de resultaten en de projecten van de betrokken periodes en nodigt indien nodig de vertegenwoordigers van de dienstverleners uit wiens interventie in het kader van de vergadering wordt belicht. De beslissingen worden unaniem aangenomen.
De Stichting Terre de Vie vergadert daarnaast zeer regelmatig een stuurgroep van het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma, bestaande uit drie vertegenwoordigers van de Stichting “Terre de Vie”, de operationele coördinator van het Programma en de coördinator van het Experimentele Systeem (“burn-out studie”). De stuurgroep is verantwoordelijk voor het begeleiden van de operationalisering van het Programma en voor het ondersteunen van de inspanningen van de operationele medewerkers.
De operationele coördinator is verantwoordelijk voor de dagelijkse operationalisering van het Programma (contacten met de verschillende aanbieders, projectmonitoring, rapportage aan de leden van de stuurgroep, enz).
De coördinator van de burn-out studie houdt toezicht op de uitvoering van het Experimentele Mechanisme, de werking van de commissie van experts en andere wetenschappelijke aspecten van het Programma.
Het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma steunt op de knowhow, de aanwezigheid en het goede functioneren van een aantal ondersteunende structuren die hun infrastructuren en personeel ter beschikking stellen voor de goede uitvoering van het Programma.
Deze ondersteunende structuren zijn betrokken bij de uitvoering van de “burn-out” studie en gaan akkoord om zich open te stellen voor externe communicatieverzoeken die aan hen gericht worden, om het Programma te promoten. Ze vormen ook de onmisbare schakel met de vertegenwoordigers uit de landbouw die bereid zijn zich in deze verkennende fase in te zetten voor de opzet van een voorschriftsysteem van groene zorg.
De opzet en de werking van het Experimenteel Systeem (“burn-out studie”) genieten van de ondersteuning van een expertcommissie. Deze verfijnt het onderzoeksprotocol en verrijkt de impactstudie toevertrouwd aan een team onderzoekers van de KULeuven – HIVA.
De coördinator van het experimentele systeem verenigt de commissie meermaals onder het jaar ten einde van adviezen en raden van alle de betroke personen in het Programma te genieten.
De commissie is samengesteld uit vertegenwoordigers van de medische wereld, de landbouw- en bosbouwsector, de academische wereld en de gezondheidszorg. Zijn adviezen zijn adviserend.
Willem Rombaut
Beleidsadviseur, Steunpunt Groene Zorg vzw
Saskia Decuman
Adviseur bij de Directie RDQ van de Dienst voor Vergoedingen, RIZIV
Dr. Stéphan Claes
Psychiater, Universitair Psychiatrisch Centrum, KULeuven
Véronique Monnart
Landbouwster en referentie ‘sociale landbouw’ bij LAG Natuurpark van de Escautvlakten
Prof. Marc Mormont
PhD; Ereprofessor sociologie, Afdeling Wetenschappen en Beheer van het Milieu, ULiège
Prof. Hans Keune
PhD; Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen
Dr. Benoît Gillain
Hoofd van de psychiatrische dienst, Kliniek Sint-Pieter van Ottignies
Fondation Terre de Vie
Mont d’Anhée 22
5537 Anhée
België
Om het project te volgen, aarzel niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.