Ons project

Om niet alleen de impact van een “voorschrift voor groene zorg” te bestuderen, maar ook de mogelijke modaliteiten binnen ons gezondheidszorgsysteem, start het Programma in 2024 een studie die specifiek gericht is op de effecten van activiteiten in de landbouw voor mensen die aan werkgerelateerde depressies of burn-out lijden.

Via deze studie buigen een breed scala aan professionals, “voorschrijvers”, veldwerkers, openbare en academische instellingen zich gezamenlijk over de vraag: “wat als we groene zorg zouden voorschrijven in België?”

Groene zorg

Nieuwe benadering voor het beheer van mentale problemen

Innovatie in de volksgezondheid

Groene zorg is een alternatieve en natuurlijke manier om ondersteuning te bieden voor welzijn en herstel van mensen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het therapeutisch potentieel van de interacties met de natuur, hier in een agrarische context. Ze vormen een aanvulling op het reeds bestaande zorgaanbod: psychotherapie, fysieke therapieën, medicatie, enzovoort.

Een belangrijk begrotingsprobleem

Groene zorg kan de kosten die gepaard gaan met langdurige arbeidsongeschiktheid verlagen door mensen te helpen beter terug te keren op de arbeidsmarkt, en/of door de totale kosten van de zorg (waaronder medicatie) te verlagen.

Een bewezen efficiëntie

Groene zorg is momenteel het onderwerp van een onderzoek dat specifiek gericht is op burn-out via landbouwactiviteiten in België. Deze praktijken zijn echter al met succes in verschillende Europese landen ingeplant voor diverse doelgroepen. In Nederland is het aanbod geïntegreerd in de sociale zekerheidsstelsels en aangeboden door meer dan 1250 zorgboerderijen ten behoeve van meer dan 30.000 mensen elk jaar.

Wie zijn wij ?

Het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma is een collectief initiatief, gedragen door de Stichting « Terre de Vie ». Het verzamelt verschillende actoren die op elk niveau samenwerken aan de uitvoering : van de financiering tot de operationele werkstelling ter plaatse.

Verschillende stichtingen hebben zich bij de Stichting « Terre de Vie » aangesloten om de uitvoering van het Programma te financieren.

De Koning Boudewijnstichting is de bekendste onder hen.

Deze verschillende stichtingen hebben het budget voor de eerste drie jaar van het project goedgekeurd en worden regelmatig op de hoogte gehouden van de evolutie van de uitgaven en de behoeften van het Programma.