Een therapeutisch hulpmiddel
voor patiënten met een burn-out

We hebben
u nodig.

Artsen, psychologen en andere gezondheidsprofessionals kunnen patiënten doorverwijzen naar het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma. Dit is bedoeld voor mensen met een beroepsmatige burn-out, met een medisch attest van minstens 3 maanden of voor wie er een prognose is van een onderbreking van minstens 3 maanden.

Toen ik met de activiteiten op de boerderij begon, zette mijn brein direct op 'uit'. Of beter gezegd, ik vroeg er nog om, maar op een zachte manier. Het was magisch... (…) Tijdens mijn burn-out was ik gelobotomiseerd, ik kon niet meer nadenken of een gesprek voeren. En het ergste waren de voortdurende herhalingen. (…) Ik heb altijd de wens gehad om weer te gaan werken. Omdat ik psychologisch beter ging, wilde ik in het kader van mijn terugkeer in een productievere dynamiek komen. Op de boerderij vind ik een gevoel van nuttigheid, ook al is het maar een halve dag werken; voorheen zat ik met schuldgevoelens omdat ik niet actief kon zijn. Ik heb me geleidelijk herbouwd. De anxiolytica waren minder nodig, omdat de angst minder persistent was dankzij mijn activiteit. Langzaam vond ik mijn cognitieve vaardigheden terug, mijn geestelijke scherpte en mijn energie kwamen terug…

Het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma is een innovatieve benadering om patiënten met een burn-out te helpen door middel van regelmatige activiteiten op zorgboerderijen in België.

Dit programma loopt tot december 2025.

Tal van wetenschappelijke studies tonen aan dat contact met de natuur de mentale en fysieke gezondheid verbetert. Meer informatie hierover.

Via dit programma willen de initiatiefnemers met name meten in welke mate patiënten in burn-out ondersteund kunnen worden in hun herstel door een voorschrift voor ‘groene zorg’.

Steunpunt Groene Zorg vzw omvat 1000 ‘zorgboerderijen’ in Vlaanderen (zie www.groenezorg.be), er zijn ook 370 boerderijen die partner zijn van sociale landbouwprojecten in Wallonië, en enkele stedelijke zorgboerderijen in Brussel. Sociale landbouw betekent het begeleiden van herstelprocessen, sociale inclusie bij kwetsbare groepen die een breuk beleven in hun dagelijkse leven. Personen krijgen de mogelijkheid tot regelmatige en directe interactie met de natuur in de context van familiale of sociaal gerichte landbouwbedrijven, naast boeren en boerinnen. De activiteiten worden meestal individueel aangeboden, maar kunnen ook in groepsverband plaatsvinden. Ze zijn gevarieerd, maar houden altijd verband met een vrije en directe deelname aan de werkzaamheden: het gaat dus niet alleen om ‘pedagogische’ of ‘didactische’ bezoeken. De geest van het voorstel is ruimtes te openen voor ontdekking, delen, leren, solidariteit en herstel, waar iedereen de kans krijgt om in zijn of haar eigen tempo te evolueren en zich nuttig en betrokken te voelen.

Een benadering met meerdere voordelen voor de patiënten.

Verbetering van het welzijn

Actieve deelname en contact met de natuur.

Persoonlijke ondersteuning

Begeleiding door professionals in de geestelijke gezondheidszorg en zorgboerderijen.

Flexibiliteit

Vermindering van het stressniveau, verbetering van de sociabiliteit en socialisatie, herverbinding met een ritme, regulering van emoties, herwaardering van het zelfvertrouwen. 

Vermindering van de stress

Diminution du niveau de stress, amélioration de la sociabilité et de la socialisation, reconnexion à un rythme, régulation des émotions, revalorisation de l’estime de soi. 

Een ingekaderde regeling

  • Artsen en psychologen kunnen dit programma aanbevelen aan hun patiënten met een burn-out.
  • Gevarieerde landbouwactiviteiten: groenteteelt, dierenverzorging, deelname aan de melking, de geboorten, en de verwerking (bijvoorbeeld kaas, boter, ijs, kruideninfusies).
  • Persoonlijke opvolging door professionals in de geestelijke gezondheidszorg en zorgboerderijen.
  • Initiatief van de Stichting Terre de Vie, ondersteund door experts en stichtingen.
  • Studie van maart 2024 tot december 2025 in samenwerking met de KULeuven (HIVA) om de effecten op het herstel van patiënten te evalueren.
  • Flexibele deelname, aangepast aan iedere persoon, met de mogelijkheid om na de studie door te gaan.

Protocol van "de burn-out studie"

Hoe brengt u een patiënt met burn-out in contact met een geschikte zorgboerderij ?

  1. Deelnamevoorstel : Artsen en psychologen kunnen het programma voorstellen aan patiënten met een burn-out of werkgerelateerde depressie, met een medisch attest van 3 maanden, als aanvulling op bestaande zorg.
  2. Contact met een begeleidende organisatie : De patiënt of de zorgprofessional neemt contact op met een begeleidende organisatie gespecialiseerd in geestelijke gezondheid en zorgboerderijen.
  3. Eerste ontmoeting : Een eerste ontmoeting wordt georganiseerd om de verwachtingen en behoeften van de patiënt te evalueren en een geschikte partnerboerderij voor te stellen. Dit kan telefonische gebeuren.
  4. Implementatie en opvolging : De begeleidende organisatie zet de landbouwactiviteiten op en zorgt voor een persoonlijke opvolging. De patiënt vult ook een online vragenlijst in om de impact van de activiteiten op zijn welzijn en zijn relatie tot werk te evalueren.

Voor meer informatie of om deel te nemen aan het Programma “Soins Verts – Groene Zorg”

Samuel Hubaux — Coördinatie van de studie “burn-out” van het “Soins Verts – Groene Zorg” Programma

Of neem direct contact met ons op via ons formulier.

Contacten per regio

In Vlaanderen buiten Brussel (consulenten Steunpunt Groene Zorg vzw Limburg, Vlaams Brabant en Oost-Vlanderen) :